Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Město Abu Dhabi, 1. část

Abu Dhabi a Corniche

Abu Dhabi (nebo také Abú Zabí, v překladu "Otec gazely"), je hlavním městem stejnojmenného emirátu a zároveň celé federace Spojené arabské emiráty (SAE). Žije zde kolem 900 tisíc obyvatel. Město se nachází na ostrově o rozloze 70 km2 v mangrovovém pásu, který je spojen Mussafovým mostem a mostem al-Maqtaa s pevninou.

Hlavní ostrov je obklopen uměle rozšířenými nebo zcela nově vytvořenými ostrovy, které jsou v současné době vybudovány ovšem pouze částečně.
Na straně otevřené k moři, směrem k severozápadní straně ostrova se nachází ulice Corniche, která byla uměle vytvořena v roce 2003. Na jejím severním konci je přibližně 1 km široký a 5 km dlouhý pás, který lze považovat za centrum města.

V současné době je vládcem emirátu Abu Dhabi šejk Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Je synem legendárního šejka Zayed bin Sultan Al Nahyana, prvního prezidenta Spojených arabských emirátů, který zemřel v roce 2004. Nevlastním bratrem v současné době panujícího šejka je korunní princ Muhammad bin Al Zāyid je Nahyan.

Abu Dhabi a Muffasův most
Geografie: 

Emiráty na Facebooku