Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Město Abu Dhabi a doprava

Abu Dhabi s dopravou

Mezinárodní letiště Abu Dhabi je nejdůležitějším letištěm ve stejnojmenném emirátu a současně je domovskou základnou letecké společnosti Etihad Airways. Celkem se zde nabízejí služby pro 20 leteckých společností. Letiště se postupně rozšiřuje, v roce 2010 je v plánu odbavení 20 milionů cestujících. Od roku 2006 je v provozu nový terminál a další startovací dráha je ve výstavbě.

Abu Dhabi má velmi dobré napojení na silniční dálkovou síť ve Spojených arabských emirátech a dále po Arabském poloostrově. Silnice 11 se svým západním pokračováním vede do Saúdské Arábie, Kataru a Kuvajtu. Přímé spojení do města zajišťují pobřežní silnice 10 a 33, zatímco silnice 22 vede přes Al Ain až k Indickému oceánu. Silnice v emirátu jsou často lemovány keři a stromy, které slouží k ochraně proti erozi a větru.

Město je dobře vybaveno pro potřeby individuální dopravy s automobily. V létě roku 2009 byly otevřeny první parkovací zóny, jedna hodina parkování stojí asi 2-3 dirhamy (0,42 - 0,63 euro). V plánu je celkem zhruba 75 tisích takových míst, které budou uspořádány do 43 sektorů uvnitř města a v dalších čtvrtích.
Teprve v červnu 2008 byly vybudovány první autobusové linky, které budou ještě rozšířeny.

Místní odbor plánování dopravy (Department of Transport - DoT) předložil v únoru 2009 zprávu o rozšíření veřejné železniční dopravy do roku 2030. Bylo oznámeno, že město postaví metro, které bude v centru doplněno o několik kratších tramvajových linek. Metro bude uvedeno do provozu v roce 2016 a první tramvaje začnou jezdit již v roce 2014. Celková délka tras metra Abu Dhabi bude cca 131 km a spojí všechna hlavní předměstí jako Saadiyat, Yas Island, Masdar City, Al Raha Beach a letiště.

Uvažuje se také o výstavbě Light Rail Transit (LRT), která přibližně odpovídá evropským tramvajím, a bude zajíždět do vzdálenějších okrsků, které budou postaveny do roku 2030. Jedna linka LRT povede také k hranici s emirátem Dubaj, kde naváže na červenou linku dubajského metra.

Geografie: 

Emiráty na Facebooku