Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Město Abu Dhabi a rozvoj do roku 2030, 1. část

Abu Dhabi a Urban Planning Council

V květnu 2008 Urban Planning Council (odbor městského plánování) v Abu Dhabi představil hlavní plán rozvoje města do roku 2030. Podle tohoto plánu byl stanoven cíl, a to zvětšit město až na 3 milióny obyvatel. Aby byla pokryta velká potřeba nového bydlení, převážně cizích migrantů nearabského původu, musí se přesměrovat tento "přírůstek" pryč z vnitřního města. Proto se staví vedle umělých ostrovů ještě i na části pobřeží spojeném s vnitrozemím.

Dosud největším projektem je příměstská část "Capital City District", ležící 25 km jihovýchodně od pevniny, která je plánováná jako federální obvod Spojených arabských emirátů. Na trojúhelníkové ploše 4 900 ha tu mají být vytvořena v převážně koncentrované podobě do roku 2030 pracovní místa a bydlení pro 370 tisíc lidí.

Prostřednictvím 4,5 km dlouhé středové osy této vynikající urbanizace tady vznikne sedm hvězdovitě tvarovaných hlavních bulvárů, jeden pro každý emirát. Na předměstích se plánuje výstavba sportovních a rekreačních středisek, kongresových hal, alespoň jedné univerzity a moderní zdravotní infrastruktury. V mnohých nezávislých obytných čtvrtích budou decentralizované maloobchody a celé pasáže se službami, školkami, školami, atd., jež jsou i v Abu Dhabi nezbytné.

Geografie: 

Emiráty na Facebooku