Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Město Al Ain

Emirátské město Al Ain

Al Ain (nebo také al-ʿAin, v češtině znamená "zdroj" nebo "oko") je město ve Spojených arabských emirátech, kde žije přes 370 tisíc obyvatel. Nachází se v emirátu Abu Dhabi na hranicích s Ománem, asi 160 km jihovýchodně od města Abu Dhabi. Hranice Spojených arabských emirátů a Ománu dělí právě město Al Ain. Ománská část se nazývá Buraimi.
Hranice tu není jen administrativní povahy, ale je zvýrazněna vysokým plotem s rolemi ostnatého drátu. Díry v plotu do Buraimi jsou přísně sledovány policií.

Al-ʿAin má přezdívku "Zahradní město Arabského zálivu". Úroveň zahradnictví je tu na opravdu vysoké úrovni, ve městě se provádí náročná údržba zeleně.
Ve městě se také narodil zakladatel Spojených arabských emirátů a bývalá hlava státu, Zāyid bin Sultan Al Nahyanaj, který zemřel v roce 2004.

Na rozdíl od všech ostatních velkých měst Emirátů tu najdete maximálně 6-patrové budovy, které se koncentrují zejména v městském centru. V rozsáhlých venkovských oblastech jsou postavené především vily místních obyvatel.
Město se rozprostírá do velké šíře a pokrývá plochu, která odpovídá velikosti Paříže.

Na rozdíl od Dubaje mají všechny městské hlavní silnice šest dopravních pruhů, takže tu nevznikají dopravní problémy. V červenci 2009 byla zavedena také veřejná doprava a jezdí tu na sto autobusů, které město projíždějí na opravdu veliké ploše. Tato služba bude rozšířena i v příštích letech.
Al Ain má i vlastní mezinárodní letiště.

Geografie: 

Emiráty na Facebooku