Jste zde

Domů » Dubaj

Město Dubaj - zajímavosti

Dubajská metropole

Název Dubaj označuje jednak jeden ze Spojených arabských emirátů a rovněž také hlavní město tohoto emirátu. Z dřívější rybářské vesnice se díky nálezu ropy stalo nejbohatší město na světě. Pro Dubaj jsou charakteristické udržované ulice, všudypřítomná zeleň, nádherná stavební díla, nejluxusnější hotely na světě a krásné pláže.

Město drží několik primátů, byl zde postaven nejvyšší mrakodrap na světě Burdž Chalífa, který měří 808 metrů a nachází se zde jediný sedmihvězdičkový hotel na světě, hotel Burj al Arab, 300 metrů vysoká stavba ve tvaru plachetnice. V největším nákupním centru zase najdete nejdelší zastřešenou sjezdovku na světě s opravdovým sněhem.

Na břehu moře byl vybudován hotel pod vodou, z jehož restaurace může člověk pozorovat uměle vytvořený korálový útes. Další zajímavostí je otáčející se mrakodrap. V Perském zálivu jsou postaveny umělé ostrovy Palm Islands, mimo již tři hotové ostrovy s půdorysem ve tvaru palmy (největší má průměr 5 kilometrů, ostrovy jsou viditelné z vesmíru) vzniká dále souostroví The World – jeho ostrovy mají mít tvar jednotlivých kontinentů.

V Dubaji se staví také tzv. "Šachové město" – má zde stát celkem 32 budov, každá o výšce 64 pater a mají představovat šachové figury. Pozoruhodný je také nově vystavené zábavní centrum Dubailand.

Burdž Chalífa v Dubaji
Burj al Arab v Dubaji
Palmový ostrov u Dubaje
Geografie: 

Emiráty na Facebooku