Jste zde

Domů » Sharjah

Mileiha

Sharjah - Mileiha

Mileiha (Milaiḥa) je vesnice v emirátu Sharjah, ve Spojených arabských emirátech. Nachází se v těsné blízkosti několika významných archeologických lokalit, pocházejících z různých časových období.

Z neolitických dob bylo u hor Jebel Faya, jen asi 500 m jihozápadně od Mileihy, učiněno několik různých objevů. Tyto nálezy byly vykopány pracovníky sharjahského archeologického muzea a německým archeologickým týmem Eberharda Karlse z univerzity z Tübingenu.

Z období Umm an-Nar pocházejí mnohé nálezy hrobů jihozápadně od Mileihy. Jeden z okrouhlých kamenných "hrobových domů" byl také pracovníky archeologického muzea ve Sharjahu zrekonstruován přímo na jeho místě nálezu.

Archeologické vykopávky začaly v oblasti již v roce 1973, kdy tu začali kopat iráčtí archeologové a od roku 1985 převzal iniciativu francouzský archeologický tým. Již několik let zde ale pátrají i místní archeologové.

Plocha vykopávek pokrývá rozlohu asi 4 km2 a nálezy se dají datovat cca od 3. století př.n.l. až do 3. století n.l. Byly odkryty obytné čtvrti s řemeslnými dílnami, pevnost a pohřebiště s věžovitými hrobními stavbami. Také tu byly nalezeny vzory mincí, což ukazuje na to, že mince byly raženy přímo zde. Najdeme tu i důkazy o dovozu řecké keramiky, ale také množství předmětů dovezených z jižní Arábie.

Mileiha - vykopávky Jebel Faya
Pohled na archeologické naleziště Umm an-Nar nedaleko Mileihy
Mileiha - archeologické naleziště Umm an-Nar
Geografie: 

Emiráty na Facebooku