Jste zde

Domů » Dubaj

Muzeum Diving Village

muzeum "Diving Village"

Dlouho předtím než přinesla ropa Arabským emirátům bohatství, přivedl Dubaj k blahobytu a uznání jako partnera jiný poklad z moře: Perly. Když se emirát ve 30. letech 19. století odloučil od "velkého bratra" Abu Dhabi a pod vládou Maktoumů bylo založeno politicky nezávislé ekonomické a hospodářské centrum, následovali jej ze zálivu Dubai Creek potápěči hledající perly, jejichž profese byla už po staletí nejen tvrdá a nebezpečná, ale také výnosná. Indický oceán, k němuž patří Perský záliv, byl již tradičně oblastí sběru ústřic a perlorodek, podporován přírodními podmínkami při ústí Dubajského zálivu.

Na konci 19. století byla Dubaj nejvýznamějším obchodním centrem v oblasti Perského zálivu, a potápění za perlami tomu dalo základ. Teprve s boomem japonských perel z chovů vymřelo povolání potápěčů hledajících perly a bylo skoro zapomenuto. To chtěli lidé v Dubaji změnit a roku 1997 započali se stavbou muzea Diving Village (Město potápěčů), typu skanzenu lidové kultury na památku rozmachu města téměř pohřbeného minulostí.

V muzeu Diving Village při ústí Creeku se všechno točí kolem potápění se za perlami a kolem života rybářů a jejich rodin. Mnohé exponáty a historický fotografický materiál vypráví názorně o velmi nebezpečném životě lovců perel, kteří často vyplouvali na moře s posádkou až o 80 mužích. Ne všichni se ale vrátili zpět. Ve velkých vodních nádržích jsou demonstrovány techniky potápěčů při hledání perel, perlorodky jsou ovšem importovány z jižního Tichomoří.

Také tradičním arabským plachetnicím "dhau", které se dnes ještě staví, věnuje muzeum samostatnou kapitolu. Některé z nich jsou dokonce k vidění v původní velikosti. Žijící historie na dotek, která bývá v Dubaji obvykle velmi zřídka k nalezení, je tu skutečně možná.
Hned vedle se nachází další muzeum Heritage Village, které připomíná dědictví Beduínů v Dubaji.

Geografie: 

Místo

Diving Village 25° 15' 57.7368" N, 55° 17' 23.4024" E
Location

Emiráty na Facebooku