Jste zde

Domů » Dubaj

Muzeum v pevnosti, 1.část

Dubajská pevnost Al-Fahidi Fort s muzeem historie
Autor: mckaysavage

Dubaji se nedělá nic na půl. A už vůbec ne, když chce člověk ukázat svým hostům, jakou opravdu vzrušující historii má tento ve skutečnosti malý emirát za sebou. Dlouho se o tom diskutovalo, jak může člověk v nějakém muzeu zprostředkovat dějiny, tradice nebo ruční řemesla z dob dávno minulých tak, aby každý návštěvník mohl porozumět historii Dubaje.

Výsledky několikaletých diskusí se staly tak ohromujícími, že Dubaj může dnes předvést jedno z nejkompaktnějších zážitkových muzeí v celém arabském světě: Muzeum v historické pevnosti Al-Fahidi Fort. Předpokládá se, že pevnost byla postavena v roce 1799, přímo v samém centru staré části Dubaje. Dnes leží v blízkosti zálivu Dubai Creeku, ulic s obchody Al Fahidi Street a Ali bin Talib Street, naproti hotelu Arabian Courtyard. Je viditelná už z dálky díky její věži s vlajícím praporem.

Pevnost Al-Fahidi Fort byla postavena "mravenčí prací" s jílem, korály a mušlemi, promíchanými s kaší z vápna. Už v roce 1971 nařídil tehdejší šejk Sheik Rashid bin Saeed Al Maktoum, otec dnešního panovníka, že tato chátrající pevnost by měla zazářit v novém lesku a že zde bude nějakým způsobem integrováno muzeum. Teprve od roku 1987 se stavělo v podzemí pod pevností a o dalších osm let později, v roce 1995 byly dokončeny těžké stavební práce a bylo otevřeno dnešní muzeum.

Dva kanóny z roku 1785 stojí hned u vstupu do pevnosti, který tvoří obrovská dřevěná vrata z týkového dřeva, jejichž mosazné kování na dveřích se krásně leskne na slunci. Poté vstoupíte přímo do vnitřního dvora, ze kterého se také dostanete do muzea. Ve vnitřním dvoře se dříve vystavovaly historické a věrně restaurované lodě, nezbytná součást historie Dubaje.

Vlevo ve vnitřním dvoře narazíte na prostory s rozsáhlou sbírkou zbraní. Také to patří k Dubaji, historie mnoha bojů, i proti pirátům. Člověk uvidí bitevní štíty ze žraločích ploutví, ale i malé sekery s dlouhým topůrkem kmene Shihuh z emirátu Ras Al Khaimah, který dnes ještě žije v oblastech v nadmořské výšce od 1 800 metrů.

Kanóny ukazují přes točité schody cestu do historického podzemního světa vlastního muzea. Poté bude návštěvník ponechán v místnosti v naprosté temnotě, dokud tuto místnost neosvětlí velké plátno na stěně. A v jen několika minutách vypráví film ve zkrácené formě historii Dubaje od roku 1830 až do dnešních dní.

Uvidíte vzácné prastaré fotografie až po dnešní Dubaj. A člověk si může být jist, že i ty nejnovější obrázky už jsou zase zastaralé. Ale tento film je nenahraditelnou součástí při návštěvě muzea, přispívá přece k tomu, že člověk celé historii lépe porozumí.

Geografie: 

Místo

Pevnost Al-Fahidi Fort 25° 15' 49.302" N, 55° 17' 51.6732" E
Location

Emiráty na Facebooku