Jste zde

Domů » Dubaj

Muzeum v pevnosti, 2.část

Pevnost Al-Fahidi Fort - vstup do muzea

Do tohoto filmu vstoupí ještě v průběhu typická tradiční tržnice souk ze 60. let minulého století. Aby se na tuto dobu naladili všechny smysly, nejen oči, je vše doprovázeno obrovským uměle vytvořeným hlukem v pozadí, který těm občas jako opravdovým postavám v životní velikosti vdechne ještě více života.

Návštěvník je tak realisticky přenesen do časů dávno minulých. S tímto konceptem je dosaženo i toho, že děti bez nutných základních znalostí nejen vidí, jak se v Dubaji dříve žilo, ale mohou to také "zažít". To slibuje napětí až do konce. Člověk je neustále překvapován, protože stále znovu a znovu je tato okružní procházka přerušována různými akcemi: Najednou člověk stojí před nějakou místností, skrz její otevřené dveře jsou vidět pracující lidé nebo jsou přes obrazovku zprostředkovávány další informace.

Po cestě tržnicí následuje typický arabský dům, ve kterém se nachází muslimská škola. Člověk může pohlédnout skrz okna nebo dveře do detailně obnovené muslimské školy. Vidí postavy v životní velikosti a rodiny při každodenním životě.

Po náboženství následuje poušť. Člověk si toho všimne ihned, jakmile je podlaha muzea posypána pískem. To proto, aby měl návštěvník reálný pocit z této krajiny. Zobrazováni jsou především lidé, kteří na naše poměry vedou v poušti pro nás nepředstavitelný život. Před jedním stanem jsou návštěvníci pozdraveni beduínskou rodinou.

Muži sedí kolem táborového ohně, baví se jedním hudebníkem a chybět nesmí přirozeně příprava čaje. Znovu a znovu se ohlížejí po kozách a velbloudech, nepostradatelných průvodcích Beduínů. Zatímco jsou muži zabráni do hovoru, vidí návštěvníci jejich ženy v tradičních krojích, které na svých hlavách nosí džbány, ve kterých přinášejí nejcennější poklad pouště, vodu. A že poušť žije, to pozná každý návštěvník na obrazovce. Můžete tak zažít svět rostlin a živočichů způsobem, který jste ještě nikdy neviděli.

A ještě velkolepější je vedlejší místnost. Tam jsou návštěvníkům předváděny ohromující astronomické znalosti Beduínů. Je to určitě zpestření této okružní procházky, neboť je podrobně a nádherně demonstrován i život v poušti v noci. Tak se objevují, jen slabě osvětlená, zvířata pouště: gazely, lišky a další zvířena.

Na poušť navazuje moře, které mělo pro Dubaj už kdysi velký význam a ještě stále ho má. Člověk se ponoří do světa tradičních arabských plachetnic "dhau" s vyobrazením života a práce v nějakém přístavu. Člověk tak může zažít stavbu jedné takové tradiční lodi a je zasvěcen do původu začínajícího bohatství Dubaje v podobě lovu perel.

Náhle je všechno modré, nad návštěvníkem visí na stropě loď, kterou si může prohlédnout zespoda. Člověk pozoruje rybáře hledajícího perly, jak se jen s malým košíkem kolem krku vydává na vyhledávání perel.
Na konec okružní procházky přijde návštěvník do archeologického oddělení. Exponáty pocházejí všechny do jednoho z města Hatta, z obce Al Qusais a z historické pobřežní čtvrti Jumeirah.

Tento opravdu jedinečný zážitek je k dostání "skoro zadarmo". V přepočtu stojí návštěva muzea v pevnosti Al-Fahidi Fort jen asi 70 centů. Muzeum v Dubaji je otevřeno od soboty do čtvrtka od 8.30 do 20.30 a každý pátek od 16.00 do 21.00.

Geografie: 

Místo

Pevnost Al-Fahidi Fort 25° 15' 49.302" N, 55° 17' 51.6732" E
Location

Emiráty na Facebooku