Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Ostrov kultury Saadiyat

Ostrov kultury Saadiyat

Emirát Abu Dhabi si dal za úkol kromě rychlého hospodářského rozvoje zaměřit se i na kulturu. Abu Dhabi se snaží dosáhnout životního stylu a cestovního ruchu na úrovni Dubaje a ještě ho pozvednout o něco více, aby se stalo nejen kulturním centrem.

Uměle vytvořený ostrov Saadiyat (27 km²), východně od hlavního ostrova, bude cílem několika významných projektů. Vzniknou tu stavby pro výtvarné umění, hudbu, divadlo a kulturní tvorbu na vysoké úrovni. Plánuje se zde výstavba několika muzeí historického i současného umění, architektonicky efektní budova pro hostující filharmonie, víceúčelová hala pro operní a divadelní představení a jiné kulturní akce. K tomu všemu přibudou i školy výtvarného a divadelního umění na univerzitní úrovni.

Ostrov Saadiyyat byl dokončen, co se týká jeho infrastruktury, v roce 2006. 1500 metrů dlouhý silniční most s deseti jízdními pruhy z přístavu Port Zayed vedoucí na západní břeh byl otevřen v půli října 2009. Nová, 27 km dlouhá dálnice spojující přístav hlavního ostrova přes Saadiyat a Yas Island s pevninským okrsem Shahama slouží také jako nové spojení na letiště, doba jízdy se přitom snížila o 20 - 30 minut.

Pro vysloveně kulturní potřeby je na ostrově využíváno 2,7 km², což je relativně málo v porovnání s vodními sportovními zařízeními (4,4 km²), parky a sportovními hřišti (6,0 km²), dvěma hotelovými a plážovými oblastmi (7,0 km²) a biotopy mokřadů, tj. přírodních mangrovových oblastí (5,23 km²).

Ostrov Saadiyat
Pláž ostrova Saadiyat
Ostrov Saadiyat
Most na ostrov Saadiyat
Geografie: 

Emiráty na Facebooku