Jste zde

Domů » Dubaj

Palm Jumeirah Monorail, 2. část

To, co tenkrát bylo považováno za naprostou senzaci, se ale z mnoha důvodů nedalo všeobecně využívat a vlastně až do dneška se tohoto systému používalo pouze v zábavních parcích.

V Asii ovšem takováto elegantní a vizuálně přitažlivá jednokolejná vozidla nově objevili a již několik let tam jezdí jako způsob přepravy osob vysloveně šetrný k životnímu prostředí a jako doprava budoucnosti.

Palm Jumeirah Monorail v Dubaji má celkovou přepravní kapacitu asi 40.000 cestujících denně, nicméně podle statistik jej v prvních týdnech provozu, a to i přes intenzivní reklamy v médiích, použilo v tom nejlepším případě jen asi 600 pasažérů. Proč tomu tak je, se dá jen spekulovat.

V jízdním řádu žádný problém zcela určitě není, protože ten byl vypracován vysloveně s ohledem na cestující veřejnost. V časech dopravní špičky totiž na trasu vyjíždějí čtyři vlaky se třemi vozy každé tři minuty nebo každých 15 až 20 minut. A výhled na Perský záliv a pod ním obrovskou superpalmu Palm Jumeirah je také prostě fantastický.

Možná, že to bude v Dubaji, kde se mnoho obyvatel jednoznačně zbláznilo do aut, trvat o něco déle a místní si budou muset ještě zvyknout na veřejnou dopravu. Připojení k metru je stále ještě těžkopádné a v současné době je organizováno prostřednictvím kyvadlových autobusů.

Kdy bude připojovací trasa k Tecom Station v dubajském metru dokončena, je stále nejasné. Návštěvníci Dubaje, kteří se rozhodnou cestovat Monorailem, se tedy v současné době mohou cítit ve skutečně nikterak přeplněných vozech opravdu velmi příjemně.

Palm Jumeirah Monorail je v provozu denně od 8 do 22 hodin. Ze čtyř navržených stanic - Gateway Towers, Palm Mall, Trump Tower a Atlantis Aquaventure, je zatím v provozu bohužel jen ta první, a sice u samé paty obří palmy, a pak ta poslední uvedená u hotelu Atlantis.

Jednoduchá jízdenka stojí 15 AED (cca 3 euro), zpáteční jízdenka 25 AED (asi 5 euro), a zatím tedy vůbec není s to konkurovat mnohem levnějším jízdenkám veřejných autobusů, ani vlakům ve městě. Na zastávkách jsou k dispozici velkoplošná parkoviště.

Geografie: 

Místo

Stanice Gateway Towers, Dubai 25° 6' 4.1904" N, 55° 9' 19.0692" E
Location

Emiráty na Facebooku