Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pobřeží a vnitrozemí

Poušť Rub al-Chali

Ve směru na západ se rozprostírá několik set čtverečních kilometrů Sabkha Matti. Jedná se o oblast s šířkou 60 a délkou 150 km, která zasahuje až na území sousední Saúdské Arábie. Je pozůstatkem bývalé řeky, která kdysi protékala Arabským poloostrovem.

Východně odtud leží poloostrov Jabal al-Zanna a průmyslové město Ruwais. Před střední částí severního pobřeží nalezneme velké množství ostrovů, poloostrovů a na vyvýšenině u Abu Dhabi i rozsáhlou síť lagun a umělých kanálů. Na severu se rozprostírají velkoměsta Dubaj, Sharjah, Ajman, město Umm Al Quwain leží podél zálivu, kde jsou ostrovy pokryté mangrovovými porosty, a město Ras Al Khaimah leží jen 20 km od hranic s Ománem.

Daleko od pobřeží nalezneme v Perském zálivu i další ostrovy jako Das, Zirku, ostrovy Tunb nebo Íránem zabrané souostroví Abu Musa. Vzhledem k tomu, že je tu Perský záliv hluboký maximálně asi 100 metrů, vypadají některé z těchto ostrovů jako k nebi se tyčící kopule mořské soli.

Ve vnitrozemí Emirátů se rozkládá poušť Rub al-Chali s oázou Liwa na jihu a s oázovým městem Al Ain na východě na hranicích s Ománem. Většinu vnitrozemí vyplňuje plochá poušť, ale uvidíme tu i písečné duny na jih od oázy Liwa v nadmořských výškách přes 100 m a také na jihovýchodě země.

Jezero Al Wathba se nachází zhruba 30 km jihovýchodně od centra Abu Dhabi. Je to tzv. sabkha, tedy jezero, kde se voda nacházela původně převážně v zimě. Teprve od roku 1998, kdy sem začaly být přiváděny městské odpadní vody, tady teče voda po celý rok a dokonce tu začali hnízdit i plameňáci.

Další důležitou ptačí hnízdní oblastí je jezero Al Warsan, asi 20 km jihovýchodně od centra města Dubaj. Leží v sousedství Dubai International City, jež bylo postaveno v roce 1990, a byly odtud do jezera taktéž nasměrovány recyklované městské odpadní vody.

Jen pár kilometrů na jih od Al Ainu se vypíná až do výšky 1134 m pohoří Jebel Hafit, orientované ve směru sever - jih, jehož hřbet se táhne asi 26 km.
Pohoří Hajar je nejvyšším pohořím ve Spojených arabských emirátech: Jabal Jais dosajuje do výšky cca 1 900 m, Jabal Yibir 1 527 m a Jabal Azán 1 127 m. Nalezneme tady i celou řadu vádí, ve kterých občas teče i voda.

Například Wadi Bih, kde od roku 1993 pořádají stejnojmenné vytrvalostní závody. Toto vádí tvoří tradiční spojovací cestu přes hory a přes ománský Musandam přes Wadi Khabb Shamsi až do Dibby u Ománského zálivu.
Pobřeží Ománského zálivu je úrodné a hustě obydlené. Nejdůležitějšími městy v okolí jsou Fujairah a Dibba, v Khor Fakkanu je námořní přístav s kontejnerovým terminálem.

Jezero Al Wathba

Místo

Liwa 23° 7' 55.9056" N, 53° 47' 50.3376" E
Location

Emiráty na Facebooku