Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Problémy zaměstnanců

Dubaj - pracovníci na stavbě
Autor: Carter S

Problémy každodenního pracovního dne vyplývající z rozvinuté právní ochrany zaměstnanců mohou vyvstat při změně zaměstnavatele nebo při ukončení pracovního poměru v průběhu prvního roku zaměstnání.

Musí být vydáno potvrzení (Non-Objection Certificate) od zaměstnavatele, které obsahuje údaj, že nejsou známy žádné problémy, jež by bránily přijmout pracovníka do nového pracovního poměru.

Pakliže ovšem zaměstnanec nedostane od svého zaměstnavatele takového potvrzení, je nový zaměstnavatel povinen respektovat šestiměsíční zákaz navázání nového pracovního poměru a někdy i zákaz vstupu na území Spojených arabských emirátů.

Tato nerovnováha v zákoně je často používána "silnými" zaměstnavateli proti slabším pracovníkům z rozvojových zemí a umožňuje jejich vydírání ve věcech mzdových otázek a čerpání dovolené na konci pracovního poměru.

S vysoce kvalifikovanými pracovníky je obvykle sjednána individuální pracovní smlouva, což vede k vzájemné úctě a k vyloučení jakýchkoliv případných dalších nedorozumění.

Kvůli slabé ochraně pracovníků se tu vyskytují pravidelně málo placená odvětví, zejména sektor stavebnictví, která zaměstnávají až na 500 tisíc zahraničních pracovníků s nízkými příjmy, u kterých stále přetrvávají různé nesrovnalosti ve mzdách.

Je běžnou praxí, že zaměstnavatelé zadržují pro jistotu cestovní pasy svých pracovníků po celou dobu trvání pracovního poměru. To slouží mimo jiné k tomu, aby se údajně zabránilo krádežím a podvodům ve firmách těmito zaměstnanci, protože pak nemohou tak snadno opustit zemi.

To také komplikuje výměnu pracovníků na lépe placenou práci. Na začátku roku 2005 byla tato praxe diskutována ve formě veřejné polemiky. Veškeré tyto akce vedly nakonec k zákonnému zákazu těchto praktik a bylo rozhodnuto, že pasy a osobní cestovní doklady nebudou nikomu odevzdávány, s výjimkou výkonných orgánů.

Jako trest za neuposlechnutí zmíněného příkazu má být uložena zaměstnavateli pokuta ve výši až několik desítek tisíc dirhamů. Přesto je zadržování pasů zaměstnanců stále běžnou praxí.

Zaměstnanci mají nyní právní nárok na odvolání se v případě problémů se zaměstnavatelem na místní úředníky ministerstva práce. Nicméně těžkopádné byrokracii některá rozhodnutí trvají příliš dlouho.

V posledních letech přibylo podvodů s vízy. Mnoha zúčastněným stranám z indického subkontinentu bylo přislíbeno, že dostanou zaplaceny velmi vysoké částky za získání bezproblémových nových zaměstnanců i s povoleními k pobytu ve Spojených arabských emirátech.

Ve skutečnosti se ukázalo, že se téměř ve všech případech jednalo o podvodníky. Protože je tento postup vydávání víz z důvodu státních zakázek v SAE nezákonný, vyplavou tyto incidenty jen zřídka nad hladinu, což naznačuje vysoký počet vůbec nehlášených případů podvodů.

Místo

Ministerstvo práce, Dubaj 25° 16' 51.42" N, 55° 22' 35.742" E
Location

Emiráty na Facebooku