Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Ruwais

Ruwais - část jedné z rafinérií

Průmyslové místo Ruwais (také Ruweis, arabsky al-Ruwais) bylo založeno v roce 1982. Nachází v emirátu Abu Dhabi na pobřeží, asi 270 km západně od města Abu Dhabi, jihovýchodně od poloostrova Jabal al-Zanna u dálnice E11. Ruwais je rozdělen na průmyslovou a obytnou část, byl postaven a je provozován státní petrochemickou společností "Abu Dhabi National Oil Company" (ADNOC).

Průmyslový komplex se skládá ze zařízení na zkapalňování zemního plynu, ropných rafinérií, továren na výrobu hnojiv, elektráren a kousek opodál se nachází ropný nakládací terminál Jabal al-Zanna na stejnojmenném poloostrově. Obrovská elektrárna s výkonem 1500 MW s odsolovacím zařízením mořské vody Shuweihat na západním konci poloostrova patří také k městečku.

Celý obytný komplex na jih od poloostrova Jabal al-Zanna zahrnuje infrastrukturu malého města s dvěma bankami, poštou, telekomunikacemi, třemi supermarkety a dalšími obchody pro každodenní potřebu obyvatelstva. Orientačními body jsou tři modré, 30 m vysoké vodní nádrže ve tvaru houby. Vládnoucí panovnická rodina tady má dokonce i svůj palác.

V obytném komplexu žijí téměř pouze zaměstnanci firmy ADNOC a jejich rodinní příslušníci. O celou místní infrastrukturu pečuje taktéž společnost ADNOC. Jsou zde i školy, mešity, kliniky a nemocnice, a také široká škála sportovních a rekreačních zařízení, včetně plážového klubu a vlastní TV stanice.

Geografie: 

Místo

Ruwais 24° 7' 24.168" N, 52° 44' 9.7548" E
Location

Emiráty na Facebooku