Jste zde

Domů » Dubaj

Soudnictví a bezpečnost

Dubaj - soud

Především turisté by si měli uvědomit, že soudnictví v Emirátech je ve srovnání s evropským právem mnohem přísnější. To se týká hlavně islámského práva šaría, založeném na muslimských principech, které nikde na Západě nenajdete. Šaría, oproti západnímu pojetí práva, vymezuje také vztahy, resp. povinnosti člověka vůči Bohu.

Mnozí z nás si při vyřčení slova šaría vybaví tresty jako třeba useknuté ruce. Takovéto tresty jsou v našem kulturním prostoru mírně řečeno již zastaralé. Tvrdost rozsudků za příslušné delikty je ale v Emirátech, stejně jako v samotné Dubaji, naprosto jiná.

Například za držení drog, bez ohledu na množství nebo druh, se uděluje trest minimálně čtyři roky ve vězení. Kdo se na veřejnosti objeví pod vlivem alkoholu, spáchal také trestný čin. Jakákoliv forma homosexuality je považována za nelegální a trestá se vězením do jednoho roku. Tvrdě se tu trestá i převlékání do oděvu druhého pohlaví na veřejnosti a transvestismus.

Spojené arabské emiráty jsou velmi bezpečnou zemí s nízkou kriminalitou. Jako turisté se vůbec nemusíte obávat, zda se můžete stát obětí nějakého přepadení, a to ani v nočních hodinách. Pouze si dávejte pozor na své věci ve velkých nákupních centrech, kde se můžete snadno stát obětí kapsáře.
I samotné ženy se mohou samy vydat do Emirátů na dovolenou, vůbec nebudou obtěžovány ani na ně nebude nikdo "civět". Nicméně se doporučuje neoblékat se příliš vyzývavě.

Dubaj - soud
Geografie: 

Emiráty na Facebooku