Jste zde

Domů

Spojené arabské emiráty - informace

Spojené arabské emiráty - informace

Spojené arabské emiráty se nacházejí v jihovýchodní části Arabského poloostrova, přímo u Perského zálivu, respektive Ománského zálivu. Na severozápadě hraničí stát s Katarem, na jihu a na západě se Saudskou Arábií, na východě s Ománem. K území státu náleží také několik vzdálenějších ostrovů, moře před jejich pobřežím je protkáno písčinami, korálovými útesy a mělčinami.
Co se týče typu krajiny, v Emirátech dominuje Velká arabská poušť Rub el Kahli, jejíž písek a putující duny zasahují daleko do vnitrozemí. Mezi pobřežím a pouští se nachází rozlehlá rovinatá pláň tvořená solným jílem. Zatímco severní část Spojených arabských emirátů tvoří výběžek země mezi Perským a Ománským zálivem, ve východní části státu se nachází výběžek pohoří Ománu. Jeho vrchol Dschabal Yibir dosahuje výšky 1527 m.n.m.

Hlavním městem tohoto státu v zálivu je Abu Dhabi, které se nachází v centrální části na severu země. Emiráty se vyznačují subtropickým podnebím, celoročně jsou zde vysoké teploty a málo srážek. V zimních měsících spadne v průměru asi 100 mm srážek.

Spojené arabské emiráty - informace

Emiráty na Facebooku