Jste zde

Domů

Spojené arabské emiráty - krajina

Spojené arabské emiráty - krajina

Spojené arabské emiráty leží v jihovýchodním cípu Arabského poloostrova a jejich geografická struktura je trochu zvláštní.
Na severovýchodě země je soustředěno šest emirátů, na relativně malém prostoru. Emirát Ras Al Khaimah, i když je malý, je rozdělen na dvě části emirátem Fujairah. A 10 x tak větší oblast v jižní části Spojených arabských emirátů náleží pouze šejchátu Abu Dhabi.

Zajímavé krajinné útvary se nacházejí hlavně v severovýchodní části země, mezi břehy Perského zálivu a Ománského zálivu. Pobřeží Perského zálivu bylo nazýváno dříve jako "Pirátské pobřeží", protože tam skutečně pobývali piráty. Toto pobřeží je ploché a často se zde vyskytuje spleť mělčin a mokřin. Odlivy a přílivy jsou tu silné a v důsledku přesouvání písku a bahna se pobřeží neustále mění.

Pobřeží Ománského zálivu je krátké a úzké. Hned za ním se vyzdvihují příkré svahy Ománského pohoří. Mezi těmito horami a pobřežím Perského zálivu se rozkládá obrovská písečná poušť, kde se vytvořily obrovské duny. Nacházejí se zde dřívější "putovní" duny, které byly s vynaložením velkého úsilí osázeny zelení a tak stabilizovány. Dnes tvoří velké oblasti krásné zelené krajiny. A v pouštní oblasti (která je ovšem také protkána dobrými a bezpečnými silnicemi) se nachází úrodné, dobře udržované, příjemné oázy.

Spojené arabské emiráty - krajina

Emiráty na Facebooku