Jste zde

Domů

Základní informace, 1. část

Emirátské hlavní město Abu Dhabi

Spojené arabské emiráty (Imarat al-al-al-'Arabīyah Muttaḥidah), zkráceně SAE, jsou federací sedmi emirátů v jihovýchodní části Arabského poloostrova, v jihozápadní Asii.

Leží na pobřeží Perského zálivu a mají přístup i k Ománskému zálivu. Hraničí se Saúdskou Arábií a Ománem. Tvoří je emiráty Abu Dhabi, Ajman, Dubaj, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah a Umm Al Quwain. Hlavním městem SAE je Abu Dhabi, druhé největší město (po Dubaji), je to hlavní průmyslové a kulturní centrum.

Před vyhlášením nezávislosti v roce 1971 byl tento stát označován jako "Smluvní pobřeží" nebo "Smluvní Omán" v souladu s protektorátní smlouvou se Spojeným královstvím, na niž domorodí vládci přistoupili v 19. století.

Politický systém je založen na ústavě z roku 1971. Islám je ustanoven oficiálním náboženstvím a arabština oficiálním jazykem.

SAE mají sedmé největší zásoby ropy na světě, jsou jednou z nejvíce rozvinutých ekonomik na Blízkém východě a jednou z nejbohatších zemí na světě.

Tato země je jedním ze zakládajících členů Rady pro spolupráci v Perském zálivu, členským státem Arabské ligy a Organizace spojených národů, Organizace islámské konference, OPEC a Organizace světového obchodu.

Území Emirátů je téměř zcela pokryto suchou písečnou pouští, přes dvě třetiny státu pokrývají severní výběžky Velké Arabské pouště (Rub al-Chali). Její písečné duny mohou často dosahovat do dálky stovek kilometrů, přičemž ohrožují města i oázy.

Výsadba zeleně v opravdu velkém měřítku byla schopna zastavit postup pouště jen částečně. Hlavními pouštními oázami jsou Al-Ain/Buraimi u hranice s Ománem a oáza Liwa na jihu. Mezi pouští a severním pobřežím je asi 15 km široký pás slanisek solné pánve a podzemních vod.

Před severním pobřežím se nachází mnoho ostrovů a ještě 100 km od pobřeží má moře hloubku jen 25 metrů. Ostrovy, písečné břehy, mělčiny a korálové útesy stále ztěžují plavbu lodí.

Na severovýchodě, na ostrohu mezi Perským a Ománským zálivem, se příkře zvedá severní část pohoří Hajar. Tyto srázy vystupující z pouště dosahují těch nejvyšších výšek v celých Emirátech - Jabal Azán (1.127 m), Jabal Yibir (1.527 m) a Jabal Jais (cca 1.900 m). Odtud se také získává velké množství podzemních a povrchových vod, tato řečiště se nazývají vádí.

Místo

Oáza Liwa 23° 7' 59.9988" N, 53° 46' 59.9988" E
Location

Emiráty na Facebooku