Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Zdravotnictví

Dubajská nemocnice
Autor: Andrey

Spojené arabské emiráty (SAE) jsou považována za zemi s vysoce kvalitní zdravotní péčí. Od roku 1996 do roku 2003 tady vláda investovala do této oblasti více než 400 milionů US dolarů.

Podle Světové zdravotnické organizace vydávají Spojené arabské emiráty téměř 3% svého hrubého národního produktu na zdravotnictví. V celém regionu patří Dubaji a Abu Dhabi druhé a třetí místo mezi nejoblíbenějšími destinacemi zdravotní turistiky po Jordánsku.

Občanům SAE je zdravotní péče poskytována zdarma. Zahraniční pracovníci musí mít uzavřeno zdravotní pojištění nebo za lékařské ošetření zaplatit. Počet lékařů na 100.000 obyvatel dosahuje čísla 181 a průměrný věk dožití je 78,5 roků. Ve světovém měřítku jsou SAE na 44. místě mezi západními vyspělými zeměmi.

V únoru 2008 byl ministerstvem zdravotnictví zveřejněn pětiletý plán pro rozvoj zdravotnictví severních emirátů, protože tyto nemají na rozdíl od Abu Dhabi a Dubaje žádné zdravotní úřady, a proto spadají pod jejich pravomoc.

Tento plán se zaměřoval na standardizaci zdravotní politiky a na zlepšení zdravotní péče. Ministerstvo také plánovalo postavit vedle stávajících 14 nemocnic ještě tři nové, a posílit tímto způsobem stávajících 86 zdravotnických center o dalších 29, z nichž devět bylo již otevřeno v roce 2008.

V emirátu Abu Dhabi se teprve nedávno uzákonila povinnost uzavřít zdravotní pojištění pro cizince a od 1. června 2008 tato povinnost platí i pro místní obyvatele. Dubaj zavedl tuto povinnost pro své státní zaměstnance. V pozdější době se počítá s vybudováním celostátního systému povinného pojištění pro vlastní státní příslušníky i pro cizince.

Cizinci starší 18 let potřebují k získání nebo prodloužení pracovního či pobytového povolení negativní HIV test v angličtině. Při pozitivním testu je vstup do země nebo prodloužení pobytu zamítnuto.

Za hlavní příčinu úmrtí v SAE jsou s 28% kardiovaskulární onemocnění. Ostatními hlavními příčinami jsou nehody a zranění, různé nepřátelské akce a vrozené vady. Vzhledem k vysokému výskytu diabetu vyhlásili v Emirátech rok 2009 za "rok boje proti diabetes".

Ras Al Khaimahu se nacházejí tři veřejné nemocnice: Saqr Hospital, Saif bin Ghobash Hospital a Al Zarawi Hospital. V listopadu 2007 byla otevřena soukromá RAK Hospital.

Očkování a další informace pro turisty

Pro vstup do Dubaje není nutné žádné očkování, pouze pokud přijíždíte z infikovaných oblastí (např. žlutá zimnice v Africe nebo cholera v Latinské Americe). Vzhledem k tomu, že zde panuje suché pouštní podnebí, nelétá zde žádný hmyz, který přenáší nemoci, jako je tomu např. u komárů v tropických oblastech.

Vzhledem k možnosti střevní infekce je dobré věnovat pozornost pitné vodě a hygieně potravin. Voda z kohoutku teče ve velkých městech bez baktérií, ale jinde by měla být filtrována nebo používána balená voda. Při nákupu balené vody byste se měli přesvědčit, zda již původní obal nebyl otevřen.

Místní mléko je nepasterizované a mělo by být převařeno. Vyhýbejte se mléčným výrobkům ze syrového mléka. Masové a rybí pokrmy byste měli sníst pouze po důkladném uvaření a podávané horké. Na syrové saláty a majonézy byste měli mimo luxusní mezinárodní hotely dávat velký pozor. Zelenina by měla být vařená a ovoce oloupané.

Místo

Emirates Hospital, Dubaj 25° 11' 50.388" N, 55° 14' 15.7668" E
Location

Emiráty na Facebooku