Jste zde

Domů » Dubaj

Burj Khalifa, 1. část

Dubajská budova Burj Khalifa
Autor: yowalid

Burj Khalifa je nesporným centrem nového komplexu Downtown Dubai, který ale až do svého slavnostního otevření nesl název Burj Dubai. Od té doby má název podle současného prezidenta Spojených arabských emirátů jménem Chalifa bin Zayid Al Nahyan (nebo také Khalifa bin Zayed).

Stavba byla postavena společností Emaar Properties podle plánů architekta Adriana Smithe z americké firmy Skidmore, Owings a Merrill. Celkem 7x byly provedeny změny v jejích plánech. Stavební práce začaly v roce 2004 a v lednu 2009 bylo dosaženo konečné výšky 828 metrů.

Pro stavbu této jedinečné dominanty sloužily základy na pozemku o výměře asi 7.000 m2. Budova byla slavnostně otevřena 4. ledna 2010 a od té doby je prozatím nejvyšší stavbou na světě. Za dobrého počasí je rozpoznatelná z dálky 100 km, přinejmenším tedy alespoň její špička.

Na okolní rozsáhlé oblasti o ploše téměř 4 milióny m2 se však plánuje výstavba dalších jedinečných záležitostí. Kromě asi 1000 luxusních apartmánů pro velmi dobře situované zájemce z domova i ze zahraničí, které se nacházejí na 70 patrech, se tu počítalo i s mnoha kancelářemi, s hotelem, který nabízí ubytování svým hostům ve spodních 37 patrech a nedávno otevřený Dubai Mall je široko daleko ve světě největší nákupní "ulicí", která se nachází na samém úpatí Burj Khalify.

Nejvyšší budova světa

Mrakodrap je vysoký 828 m, až k samé špičce antény dosahuje budova celkové výšky 830 m. Je to dnes zatím vůbec nejvyšší stavba na světě. Z úplného vrcholu stavby je možno při jasném počasí dohlédnout na vzdálenost více než 100 kilometrů.

Jde též o budovu, kde se nachází nejvýše obydlené podlaží, mrakodrap má nejvýše položenou střechu a druhou nejvýše umístěnou vyhlídkovou plošinu. Převyšuje i mrakodrap Taipei 101 (508 m), což byla svého času nejvyšší budova (konstrukční výška stavby), Willis Tower (527 m), dříve zvanou Sears Tower, jež byla absolutně nejvyšší budovou (měřeno až ke špičce antény) a CN Tower (553 m) v Torontu, v minulosti nejvyšší zavěšenou budovu světa.

Výškové rekordy spojené se stavbou tohoto dubajského mrakodrapu, které se najednou týkaly jedné jediné budovy, se objevily poprvé od vzniku Empire State Building v roce 1931. Burj Khalifa je také nejvyšší stavbou na světě, která je vyžívána k obytným účelům.

Bude jistě velice zajímavé sledovat, jak bude pokračovat tempo další výstavby v emirátu Dubaj, protože samotná "Burj Khalifa" zdaleka nemá být nějakým posledním slovem v závodě o nejvyšší budovu na světě. Je již známo, že se v sousedním království, v Saúdské Arábii, připravuje stavba mrakodrapu Kingdom Tower o výšce jednoho kilometru, a tak se v Dubaji rozhodli, že postaví ještě něco vyššího!

Nakheel Tower

Soutěž o titul nejvyšší stavby světa měla pokračovat 12 km od Burj Khalify, kde se budoval mrakodrap Nakheel Tower (dříve známý jako Al Burj). Výška této stavby se plánovala na nejméně 1 km a na samém vrcholu měla být věž dvakrát tak vysoká jako je ta na mrakodrapu Burj Khalify.

Dubajský park Burf Khalifa u stejnojmenné budovy
Autor: mckaysavage
Geografie: 

Místo

Burj Khalifa, Dubaj 25° 11' 49.9992" N, 55° 16' 27.0012" E
Location

Emiráty na Facebooku