Jste zde

Domů » Dubaj

Burj Khalifa, 2. část

Buj Khalifa
Autor: chusico

Měla ji stavět konkurenční stavební firma Emaar Properties, ale vzhledem k celosvětové finanční krizi byly přípravné práce na Nakheel Toweru v březnu 2009 pozastaveny. Není jasné, zda a kdy budou práce pokračovat.

Využití pater

Je v něm 189 poschodí, přičemž 163 je využitelných. Ve spodních 37, z celkových 163 pater mrakodrapu, je umístěn po celém světě známý hotel Armani, první tohoto druhu. V podlažích nad hotelem je 49 pater kanceláří, každé 20. patro slouží pro logistiku, 123. patro slouží jako recepce a 124. patro bylo navrženo jako vyhlídková plošina At the Top s venkovní terasou.

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 452 m, což z ní činí po Shanghai World Financial Centru v čínské Šanghaji, druhou nejvyšší vyhlídkovou plošinu na světě. Vyhlídková plošina je přístupná z Dubai Mallu a za její návštěvu zaplatí dospělí cca 125 dirhamů (při rezervaci předem přes internet).

Každému návštěvníkovi nabízí vůbec opravdu fantastický výhled. Nejvyšší obydlené podlaží nese číslo 163 a je ve výšce 584,5 m. Výtahy vedou až do 189. patra ve výšce 638 metrů.

4 patra jsou určena pro fitness a wellness centra. Patra č. 158 až 162 slouží Mohammedu Alimu Alabbarovi, generálnímu řediteli společnosti Emaar Properties. Jsou v nich umístěny kanceláře zmíněné firmy a také mešita.

Zbývající podlaží nabízejí celkem 1044 apartmánových bytů, z nichž 144 patří k hotelu Armani Residences Dubai. Do horních 8 podlaží, až po horní špičku mrakodrapu o průměru 1,20 m, se lze dostat jen po úzkém schodišti. Jsou tam umístěny různé spínací skříně a varovná zařízení.

V lednu 2011 byla ve 122. patře otevřena restaurace At.Mosphere, která se tak stala nejvýše umístěnou restaurací. V únoru 2011 byly v mrakodrapu Burj Khalifa slavnostně uvedeny do provozu dva automaty na zlato, kde si mohou zájemci pořídit zlaté cihly až do váhy jedné unce.

Technická data

Plocha všech podlaží dubajského mrakodrapu Burj Khalifa zabírá 526.760 m2. Ke stavbě bylo zapotřebí na 330.000 m3 betonu, mnoho oceli a jiných materiálů. Několik tisíc tun oceli bylo v horních patrech využito ze zbořeného Paláce republiky v Berlíně. Vzhledem k velké výšce se v nejvyšších patrech odchyluje osa budovy až o 1,5 metru.

Do země bylo při stavbě mrakodrapu zaraženo celkem na 200 velkých a 650 malých betonových pilotů, a to až do hloubky asi 70 metrů pod hladinu moře. Tyto sloupy zajišťují, že pouze malá část jinak obrovských tlaků váhy se soustřeďuje na základnu stavby, zatímco většina povrchu betonové pilotů je zatěžována fyzikálním třením.

O klimatizaci se v mrakodrapu stojícím v pouštní oblasti stará 60 vzduchovodných šachet, které tu působí jako komíny v opačném směru a vedou chladný vzduch od shora dolů. Jde o známý fyzikální jev, o tzv. "komínový efekt". Horký vzduch pak stoupá vzhůru a je tímto efektem odsáván z budovy pryč.

Tato stavba v Dubaji si vyžádala celkově asi 22 milionů hodin lidské práce. V době nejvyšší intenzity práce tady pracovalo více než 12 000 pracovníků.

Geografie: 

Místo

Plánovaný Nakheel Tower 25° 3' 16.2" N, 55° 7' 53.4" E
Location

Emiráty na Facebooku