Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Město Abu Dhabi a zajímavosti

Závodní okruh Yas Marina Circuit

Od října 2009 se koná na ostrově Yas u města Abu Dhabi závod Formule 1, na novém okruhu Yas Marina Circuit o délce 5,554 km.
Kromě toho zde byl 28. října 2010 otevřen zábavní park Ferrari World. Z 25 ha plochy parku je 20 ha zastřešeno. Jedním z hlavních lákadel je horská dráha Formula Rossa, která je s rychlostí 240 km/h nejrychlejší horskou dráhou na světě.

Francouzská vláda a emirát Abu Dhabi chtějí otevřít do konce roku 2012 na ostrově Saadiyyat "mini-Louvre". Dohoda o spolupráci byla podepsána 7. března 2007 a do roku 2019 tady má být k dispozici na 6000 m² plochy k trvalým výstavám pod kruhovitou střechou ve tvaru houby, jehož architekturu navrhl Jean Nouvel.

Emirátu, který plánuje roční rozpočet ve výši 40 milionů eur, by měla organizace Agence Internationale des Musées de France zaplatit jednorázově 165 milionů a pak každý rok, po dobu 15 let, platit 13 milionů eur za putovní výstavy pro galerii o ploše 2000 m². Na oplátku zde budou hostovat francouzská muzea s dočasnými výstavami a také si budou moci najmout více stálých expozic. Navíc bude moci nové muzeum užívat po 30 let název "Louvre". Celkem dostane Louvre v Paříži na 400 milionů eur. Z těchto peněz má být postaveno zařízení v Paříži, které přijme jméno zemřelého emíra Abu Dhabi, Zayeda bin Sultana Al Nahyana.

Za přítomnosti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho byl v květnu 2009 oficiálně položen základní kámen této pobočky Louvru a jeho otevření je plánováno na přelom let 2012 a 2013. Druhým projektem tzv. "muzeálního byznysu" je další pobočka Muzea Solomona R. Guggenheima, podle vzoru úspěšného Guggenheimova muzea ve španělském Bilbau.

Ferrari World v Abu Dhabi
Muzeum Solomona R. Guggenheima
Geografie: 

Emiráty na Facebooku