Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Vzdělání

Emirátská škola Abu Dhabi University
Autor: Jose Jaf

Rozvoj a zlepšení vzdělávání je jedním z hlavních úkolů vlády a jednotlivých emirátů. Velká část z rozpočtu, například na rok 2008 34 %, je poskytována na vzdělávání. Od založení státu v roce 1971 je v SAE povinná školní docházka šest až dvanáct let, míra gramotnosti je 77,9 % (ženy 81,7 %, muži 76,1 %). Vzdělání je místním poskytováno zdarma, cizinci musí platit školné. Od školního roku 2006/07 bylo umožněno i dětem cizinců navštěvovat státní školy. Emiráty mají jeden z nejlepších počtů učitelů ve srovnání k počtu studentů na světě s poměrem 15:1 (studentů na jednoho učitele).

Emiráty a ministerstvo školství uvádí v život program Education 2020, řadu pětiletých plánů, které mají za cíl zavést moderní metody výuky, a které jsou určeny k posílení schopnosti v oblasti inovací a kladou důraz spíše na znalosti studentů a samostatné studium. Dalším cílem je zvýšit podíl domácích arabských učitelů ve státních školách až na 90 %. "Učitel 21. století", projekt bezmála za 200 milionů dirhamů (cca 37 mil. euro), byl vypracován s cílem vychovat v nejbližších letech až na 10 000 nových učitelů.

Státní univerzita UAE University byla založena v roce 1976 ve městě Al Ain, a nyní se skládá z 10 fakult s několika sty učiteli. V roce 2007 bylo ke studiu zapsáno asi 17 000 studentů, z nichž více než 70 % tvořily ženy. Celkem působí v SAE 12 vysokých škol technických (HCT), které jsou oddělené podle pohlaví, jejichž 15 000 studentů může dosáhnout 75 různých absolventských titulů. V roce 1998 byla také založena státní Zayedova univerzita pro ženy, a to ve městech Abu Dhabi a v Dubaj.

Kromě zmíněných vzdělávacích ústavů existuje ve Spojených arabských emirátech i celá řada soukromých univerzit s mezinárodním profilem, jako např. Abu Dhabi University (založena v roce 2003) nebo pobočky zahraničních univerzit jako American University in Dubai (založena roku 1995) a American University of Sharjah (založena v roce 1997), a od roku 2006 také Université Paris Sorbonne v Abu Dhabi.

V roce 2003 byla v Dubaji slavnostně otevřena Dubai Knowledge Village, s níž je spojeno Dubai Internet City. Školní areál spojuje prostory světově uznávaných univerzit, školicího střediska, e-learningu a výzkumných institucí. Mezinárodními partnery jsou například Manchester Business School, University of Wollongong (Austrálie), Univerzita inženýrství a ekonomiky St. Petersburg nebo Mahatma Gandhi University.

Vysoké školy v SAE aktivně vyhledávají možnosti spolupráce s předními zahraničními univerzitami. Pomocí štědrých stipendií mohou podporovaní studenti i vycestovat do zahraničí. Také v celém sektoru školství se v poslední době zvyšuje podíl privatizace (a tím i zvýšení konkurence) a integrace "emirátských" děti do mezinárodních škol (včetně německé školy v Abu Dhabi), což bezpochyby vede ke zlepšování úrovně vzdělání.

Místo

UAE University, Al Ain 24° 11' 56.022" N, 55° 40' 44.1228" E
Location

Emiráty na Facebooku