Jste zde

Domů » Dubaj

Dubaj a stavební projekty, 1. část

Dubajská budova World Trade Centre

Metropole Dubaj je obzvláště známá mnoha svými velkolepými stavbami, je zde největší světový konglomerát probíhajících a plánovaných projektů v oblasti nemovitostí.
Základ posledního stavebního boomu se již ale nezakládá výhradně na státní podpoře, téměř všechny projekty jsou hrazeny soukromými investory, často jsou financovány prostřednictvím diverzifikovaných nemovitostních fondů.

Vydaná stavební povolení pro velké projekty schvaluje ovšem sám emír dle svých představ a bez ohledu na nějaké požadavky životního prostředí nebo nějakého zapojení ze strany veřejnosti. Snahu urychlit tempo investic lze pozorovat již od roku 2002, kdy vešel v platnost zákon, umožňující soukromým investorům nákup pozemků a domů v některých předem vymezených oblastech.

Dubajský emír chce rozvíjet prosperující globální město, srovnatelné s městským státem Singapur. Silná stavební činnost a ochota investovat se plně projevila na podzim roku 2008. Stavební činnost povzbudila i zájem turistů a podnikatelů a demonstrovala tak prosperující ekonomiku.

Na začátku stavebního boomu byla stavba obchodního centra World Trade Centre na konci 70. let minulého století, byla to tehdy ta nejvyšší stavba v celém arabském světě. V následujících desetiletích se tu postavilo mnoho ještě vyšších, modernějších a zajímavějších budov. Nejprve v části Deira, kde vznikly moderní skleněné věže v kontrastu se starověkými plachetnicemi vpředu, dnes velmi oblíbené místo u fotografů.

Od poloviny 90. let bylo vystavěno podél silnice Sheikh Zayed Road vedoucí na jih bezpočet mrakodrapů. Celkově se jich tu od roku 1990 postavilo více než 200 a jejich výška překračuje i 150 metrů.

Ambiciózní hotelové projekty jsou v Dubaji taktéž dobře známy, a to zejména od roku 1999, kdy byl dokončen ten snad nejvýraznější orientační bod města, 321 m vysoký Burj al Arab ve tvaru plachetnice. Oficiálně má sice 5 hvězdiček, ale jinak jich má v označení sedm, a je to jeden z nejluxusnějších hotelů na světě, nejvyšší a pravděpodobně i nejznámější.

Z dálky je také dobře vidět Emirates Tower, vyšší ze dvou věží, která měří 355 m. Na jednom z "Palmových" ostrovů byl roku 2008 postaven Atlantis Dubai, obrovský luxusní hotel s 1539 pokoji a připojeným aquaparkem. Do značné míry neviditelný však zůstal Hydropolis, naplánovaný první podvodní víceprostorový hotel.

Před pobřežím města byly vytvořeny velké umělé ostrovy ve tvaru palmy pro luxusní vily, přístavy a turistická letoviska - Palm Islands, a The World Dubai, umělé souostroví ve tvaru mapy světa. Pouze ve fázi plánování je dosud mega projekt Dubai Waterfront, kde bude žít a pracovat na 1,2 až 1,5 miliónu lidí.

Již dokončena byla naopak stavba souostroví Jumeirah, 50 umělých ostrovů ve vnitrozemí, každý s 16 vilami. Očekává se, že výstavba bude pokračovat přes rozsáhlé pozemky po asi 80 km dlouhém přírodním pobřeží emirátu, aby mohly poskytnout prostor tolik oblíbeným přímořským nemovitostem ve velkém rozsahu. Díky vysazení mořských rostlin a živočichů se bude také kompenzovat očekávané poškození životního prostředí způsobené novým osídlením.

Geografie: 

Místo

World Trade Centre, Dubaj 25° 13' 37.6428" N, 55° 17' 23.2764" E
Location

Emiráty na Facebooku