Jste zde

Domů » Dubaj

Dubaj a stavební projekty, 2. část

Dubajská stavba Burj Khalifa

Mrakodrap Burj Khalifa (v počáteční fázi pojmenovaný Burj Dubai) byl otevřen 4. ledna 2010, je vysoký 828 m a je tak zdaleka nejvyšší stavbou na světě. Převyšuje všechny okolní mrakodrapy, mimo jiné i televizní věže a vysílací stožáry. Je středem nového centra města - Downtown Dubai, kde se v listopadu 2008 otevíralo i Dubai Mall, jedno z největších nákupních center na světě.

Dalším megaprojektem je rozsáhlá městská část Dubai Marina pro 100 000 lidí, kde bylo postaveno i mnoho jiných budov pro obytné, kancelářské a rekreační účely, ale často bylo něco odloženo z důvodu finanční krize.

Asi ten nejneobvyklejší, taktéž ve velkém měřítku plánovaný projekt v Dubaji, se jmenuje Bawadi (Pouště), která připomíná svou jedinečností metropoli zábavy Las Vegas a jeho slavnou ulici "Strip". Zhruba na 10 kilometrech postavili v Bawadi 51 nových hotelů - mezi nimi i hotel "Asia - Asia", jenž patří se svými 6 500 pokoji, hned za Venetian Resort a MGM Grand Hotel (oba jsou v Las Vegas), k největším hotelům na světě.

Emirát očekával prudký nárůst počtu návštěvníků (v roce 2008 asi 8 miliónů) a pokoušel se velkými projekty, jako je právě Bawadi, ještě rozšířit kapacitu pouštního města. Dřívější odhady spočívaly v tom, že v Bawadi do roku 2010 vznikne kolem 30 000 nových hotelových pokojů a tím se prostřednictvím zmíněného projektu kapacita ubytování ve městě Dubaj více než zdvojnásobí.

Bawadi je součástí koncepce rozvoje vnitrozemí a nachází se asi 8 km od Burj Al Arabu. S řadou dalších projektů, jako je City of Arabia anebo Dubailand a spolu s výstavbou nového mezinárodního letiště v Jebel Ali, jde dozajista o největší stavební projekt v emirátu. Zmíněné projekty byly umístěny do vnitrozemí od pobřeží metropole a směřují pořád více na jih, kde panuje namísto horkého a vlhkého podnebí u pobřeží poněkud lepší teplé a sušší pouštní klima.

Pro téměř všechny stavební projekty platí: světová hospodářská krize a její specifické dubajské varianty ovlivnily rozsah, načasování a pořadí investičních projektů a alespoň o něco oddálily předchozí cíle, z nichž některé byly počátkem roku 2009 i zrušeny. Mnoho pozemků pro samostatné i skupinové projekty bylo uzavřeno a zaměstnanci byli propuštěni.

Někteří odborníci se dokonce i domnívají, že se město dostane do problémů, jednostranné zaměření na velké stavby, po nichž dlouhodobě již neexistuje žádná reálná poptávka, bude mít za následek úplné zhroucení trhu s nemovitostmi.

Geografie: 

Místo

Burj Khalifa, Dubaj 25° 11' 49.7004" N, 55° 16' 26.7996" E
Location

Emiráty na Facebooku