Jste zde

Domů » Dubaj

Bur Dubaj a zajímavosti

Dubajský Sheikh Saeed Al Maktoum House

Dobrým výchozím místem pro objevnou prohlídku části Bur Dubaj je městská čtvrť Shindagha, u ústí zálivu Dubai Creek. Zde se vyplatí především návštěva domu Sheikh Saeed Al Maktoum House a Heritage & Diving Village, které jsou od sebe vzdáleny jen dvě minuty pěší chůze. Odsud vede cesta podél zátoky k rušné ulici Al Fahidi Street, na které se nacházejí četné obchody s elektronikou, tradiční tržnice s textilem, kde se na dřevem pokrytých chodnících prodávají všechny možné druhy látek, a také zde stojí dubajské muzeum.

Naproti dubajskému muzeu, v takzvaném Diwanu, jsou umístěny kanceláře panovníka a nejvyšší správní orgán vlády Dubaje. V roce 1990 postavená, nízká bílá budova s černým zábradlím kolem, je kombinací moderních staveních materiálů a tradičního arabského stavebního stylu s větracími věžemi. Právě tak nedaleko muzea stojí Velká mešita, která nabízí pod svými 54 klenbami s kopulemi místo pro 1 200 věřících a jejíž 70 metrů vysoký minaret je toho času nejvyšší ve městě.

Sousední čtvrť Bastakiya mezi koncem ulice Al Fahidi Street a jedním zakřivením zátoky, dřívějším místem Bastakiya Chok, je oproti tomu jedno z nejstarších kulturních míst v Dubaji. Bylo znovu vystavěno městskou správou, aby poskytlo turistům možnost poznat tradiční městský život v úzkých klikatých uličkách.

Z Bastakiye vede promenáda od pobřeží podél zátoky k přístavišti tradičních arabských plachetnic dhau, z nichž některé lákají na plavbu s večeří. Malé, zelení osazené parkovací plochy na téhle promenádě nabízejí navíc uvolněnou atmosféru, ve které se mnoho lidí, a zvláště rodiny s dětmi rádi zdrží, a jsou náramně vhodné k prohlížení skvostných budov na břehu zátoky Deira a ke sledování provozu na vodě.

V blízkosti se navíc nachází Bayt Al Wakeel, ve městě první postavená kancelářská budova, mnohá velvyslanectví a trochu více vzdálený od zátoky je oblíbený BurJuman. Obrovské nákupní centrum leží přímo na hodně rušné křižovatce Khalid bin Waleed Road, která je v lidové mluvě označována jako "Bank Street" a mezitím byla rozšířena na trojnásobek své původní velikosti.

Geografie: 

Místo

Velká mešita, Bur Dubaj 25° 15' 51.4512" N, 55° 17' 50.5428" E
Location

Emiráty na Facebooku