Jste zde

Domů » Abu Dhabi

Emirát Abu Dhabi

Pobřeží emirátu Abu Dhabi

Emirát Abu Dhabi (arabsky Imārat Abū Ẓaby) je největším ze sedmi emirátů federace Spojených arabských emirátů, má kolem 2 milionů obyvatel na celkové ploše 67 340 čtverečních kilometrů. Největším a hlavním městem emirátu je stejnojmenná metropole, která je zároveň hlavním městem celých Spojených arabských emirátů.

Emirát je, s výjimkou měst, porostlý mangrovovou vegetací na pobřežním pásu a na malém skalnatém území v blízkosti al-Ainu, jinak je téměř úplně pokrytý pouštním pískem.
Nejdůležitější města a místa v emirátu, kromě již zmíněného hlavního města, jsou al-Ain, oáza Liwa, Ghuwaifat, poloostrov Jabal az-Zanna, Madinat Zayed, Ruwais, Sila a Tarif.

Emirát je spojen rozsáhlou dálniční a silniční sítí se všemi důležitými městy v zemi, i s oázou Liwa. Navíc tu ještě vede dálnice na západ ze Saúdské Arábie až do Dauhá, hlavního města Kataru. Dálnice jsou dobře postavené a téměř plně osvětlené i v noci, jsou v sousedství osazeny datlovými palmami a různými keři. K výsadbě tak velkého množství zeleně je ovšem zapotřebí i ohromného množství vody k zavlažování, ta se získává z mořské vody jejím odsolováním.

Neexistuje tu žádná propojená síť elektráren s ostatními emiráty, ale dodávky elektřiny v emirátu Abu Dhabi jsou velmi vysoké. V současné době se uvažuje o společné rozvodné síti s Kuvajtem, Saúdskou Arábií a Katarem. Spojené arabské emiráty se již účastní tohoto plánování a budou samozřejmě pokračovat i ve vlastní stavbě zmíněného projektu. Elektrovod povede podél celého pobřeží Perského zálivu.

Většinu elektráren představují kombinované paroplynové elektrárny s oddělenými procesy výroby páry a s odsolovacím zařízením pro získávání pitné vody. V poslední době se ovšem ukazuje, že celá tato činnost vede k vysokému počtu odsolovacích zařízení, což vede ke zvyšování koncentrace soli v Perském zálivu a během příštích asi 10 let už zřejmě nebude možné takovýmto způsobem i nadále získávat pitnou vodu. Pro tento případ se zde buduje potrubí, jež vede do emirátu Fujairah, odkud se pak bude čerpat nazpět voda z Arabského moře.

Od sezóny 2009 se v přístavních ulicích hlavního města, na závodním okruhu Formule 1 "Yas Marina Circuit" jezdí každoročně Grand Prix Formule 1, velká cena Abu Dhabi, jako součást seriálu mistrovství světa.

Místo

Yas Marina Circuit 24° 28' 40.5624" N, 54° 36' 24.03" E
Location

Emiráty na Facebooku