Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Emiráty - nové dějiny

Dubajský hotel Burj Al-Arab, Emiráty

Spojené arabské emiráty patří díky svému početnému multikulturnímu obyvatelstvu k nejliberálnějším a nejvíce pluralistickým zemím v Perském zálivu. V předchozích letech neustále sílily a vytvořily přitom rostoucí hospodářství, které se spoléhá stále méně na výhradní těžbu ropy.
V roce 2003 se vláda Spojených arabských emirátů nacházela v nebezpečné rozpolcenosti, když jednoznačně odmítla invazi do Iráku vedenou Spojenými státy ale zároveň usilovala o to, aby si zachovala dobré vztahy s USA a Velkou Británií.

Stavebnictví patří ve Spojených arabských emirátech, a zvláště v Dubaji, k nejsilnějším hospodářským odvětvím. Již krátce po stavbě hotelu Burj Al-Arab, který stál 650 milionů amerických dolarů, se v roce 2010 otevírala největší stavba na světě, mrakodrap Burdž Chalífa. Ve výstavbě se nachází ale také již známý Palm Island, rozsáhlý uměle vybudované souostroví ve tvaru palmy, a obrovský projekt World Islands: asi 300 umělých ostrovů, které společně vytváří mapu světa. Pro oba projekty se používá písek ze zálivu.

Dubajské umělé souostroví Palm Island

Emiráty na Facebooku