Jste zde

Domů » Dubaj

Majlis Ghorfat Umm Al Sheef, 2. část

Budova Majlis Ghorfat

Prodloužený prostor je vyzdoben drahými překrásnými koberci. Nějaké židle a stoly byste tu hledali marně, zato je zde ale čalounění a polstrování pro pohodlné sezení. Stěny a výklenky jsou zdobeny zbraněmi, lucernami, jedním starým rádiem a hodinami.

Přes zamřížovaná okna dohlédnete do nádherného parku. Další vnější schodiště vede na střechu budovy, kam je však vstup zakázán. Nachází se zde střešní terasa na spaní, kterou ochlazuje mořský vánek. Je fascinující vidět kontrast mezi starou a novou Dubají.

Park a zavlažovací systém

Po rekonstrukci a znovuotevření objektu v roce 1994 se dům nalézá v parku plném zeleně, o výměře cca 3.300 m2. V parku je i rybník a je volně přístupný pro návštěvníky, kteří tam mohou pod palmami v příjemném stínu odpočívat. V parku můžete obdivovat historický zavlažovací systém, tzv. kanály falaj, jež jsou ovšem stále plně funkční.

Tímto staletí starým a osvědčeným systémem bylo možné dodávat polím a oázám čerstvou vodou. Jen pár metrů od letního sídla objevíte v rohu parku tradiční věžovou stavbu. Není to zděná budova, ale jde o velmi jednoduchý dům vystavěný jen z palmových listů a větví.

Oáza klidu

I když je již nyní Majlis Ghorfat se svou skromnou ​​architekturou dávno překonán ostatními budovami v Dubaji, můžete v něm vidět velmi zajímavé přiblížení k dávným tradicím. Je to zároveň místo, kam v Dubaji směřují doslova tisíce turistů, aby si tu alespoň na chvíli odpočinuly ve stinném prostředí této bývalé letní rezidence.

Jak se sem dostanete?

Pokud přijedete ze směru od mešity Jumeirah po Jumeirah Road směrem od hotelu Burj al Arab, přesunete se na konci ulice Jumeirah 3 u banky HSBC na levou stranu silnice. Pak odbočíte doleva, ale ještě předtím musíte jet na další křižovatku a obrátit se proti směru jízdy.

Stavba je označena hnědými značkami kulturního dědictví. Na levé straně stojí dům č. 9, kde je vstup do "Majlis Ghorfat Umm Al Sheef".

Otevírací doba a vstupné

Od soboty do čtvrtka bývá památka otevřena veřejnosti od 8:30 do 13:30 a od 15:30 do 20:30 hodin. V pátek, tedy o arabské neděli, je otevřeno od 15:30 do 20:30 hodin. Vstupné pro dospělé a pro děti od šesti let je 1 dirham (asi 20 centů), a je tedy velmi nízké. Vstup pro děti do šesti let je zcela zdarma.

Geografie: 

Místo

Majlis Ghorfat Umm Al Sheef, Dubaj 25° 11' 10.86" N, 55° 13' 48.306" E
Location

Emiráty na Facebooku