Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Město Abu Dhabi, 2. část

Mešita Sheikh Zayed

Abu Dhabi patří díky rychlému růstu od roku 1980 k jednomu z nejmodernějších měst na světě. Město se prezentuje zejména svou novou tváří. Architektonicky pozoruhodné mrakodrapy z části s arabskými prvky a velkoryse postavené dálnice odrážejí celkový obraz města.

Mezi tím je patrno ještě několik stop z dřívějších staletí, jako např. pevnost Qasr al-Husn (nejstarší budova ve městě), tradiční budovy, obytné paláce a bezpočet, většinou nově postavených mešit, z nichž nejdůležitější je mešita Sheikh Zayed.

Charakteristické pro město jsou mnohé malé obchody v přízemí budov, které dosud nejsou v žádném případě zcela odsunuty velkými, ultramoderními nákupními centry. Kromě toho je tu velmi příjemný vysoký podíl zeleně podél všech silnic.

Protože město leží na ostrově, je skoro ze všech míst vidět moře. Nově byla nákladně vystavena nábřežní promenáda - corniche, která se nyní rozšířila na severovýchod, přibližně 7,7 km dlouhou pobřežní silnicí s velkorysou kolonádou přímo u pobřeží s dětskými hřišti a zelenými plochami, jakož i restauracemi severovýchodně od centra.

Vynikající jsou také velké plochy zavlažované zeleně ve městě. Široké ulice jsou osázeny stromy a keři a v těsné blízkosti centra najdete na 20 malých a středně velkých parků. U východního obchvatu je další, mnohem skromnější asi 4,5 km dlouhá corniche, před kterou se rozprostírají v přírodním stavu ponechané, resp. i rozšířené mangrovové bažiny.

Pro milovníky přírody je tu v současné době vybudovaná asi 5 km dlouhá vyvýšená vyhlídková silnice přímo uprostřed mangrovů, kde můžete pozorovat mnoho mořských ptáků a vidět i celý biotop mangrovových bažin.

Pevnost Qasr al-Husn

Emiráty na Facebooku