Jste zde

Domů » Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah a laguny

Al Jazirah Lagoon

U moře vznikl velký počet lagun, které jsou obklopeny mangrovovými lesy a vytvářejí tak typický obrázek emirátu Ras Al Khaimah. Laguny se v arabštině označují jako "chaur". Trochu podrobněji vám přiblížíme čtyři z nich, ty největší, Chaur Hulaila, ar Rams, Chaur al Džazíra a Chaur Ra’s al Chaima.
Poslední dvě jmenované laguny hodně navštěvované turisty, proto zde vzniklo několik hotelových zařízení.

Chaur Hulaila hraničí na severu s lagunou Chaur Khuwair a na jihu s ar Ram. Zahrnuje i zónu volného obchodu a další průmyslově využívané plochy. Chaur Khuwair se dá dobře pozorovat z nedaleko ležící pevnosti Fort Dhaya. Název laguny byl odvozen od nedaleké osady al-Hulaila, zátoka je oddělena od Perského zálivu ostrovem Hulaila. Tento ostrov je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v celých Spojených arabských emirátech. Nejstarší nálezy se datují již od dob sásánovské říše.

Laguna ar Rams pokrývá pobřežní oblasti od stejnojmenného městečka až k metropoli Ras al-Khaimah a k ostrovu Rams. Byla díky jedinečné flóře a fauně vyhlášena Organizací spojených národů jako rezervace, a je proto chráněná.

Chaur Ra’s al-Chaima je laguna v samém městském centru hlavního města, má bujnou vegetaci a největší mangrovový les v celém emirátu. Podél laguny vede pobřežní bulvár Corniche a nákupní centrum Al Manar Mall a také Tower Links Golfclub, který se nachází částečně i na ostrově al-Qurm.

Chaur al-Džazíra je také známa jako Chaur Qurm. Přírodní laguna je obklopena písečnými dunami a vegetací. Realizuje se tady stavební projekt The Cove - na jižním okraji Ras al-Chaimy a u přístavu Al Jazeera. V současné době je již realizován v jižní polovině laguny stavební projekt Mina Al Arab.

Na všech plážích lagun je přísně zakázáno opalování a koupání nahoře bez, stejně jako nudismus, protože je to místními obyvateli často vnímáno jako nemorální.

Geografie: 

Místo

Laguna Chaur Ra’s al-Chaima 25° 45' 55.3788" N, 55° 57' 11.7324" E
Location

Emiráty na Facebooku